Lääkkeen hinta

Lääkevaihto

Kerromme reseptintoimituksen yhteydessä, jos lääkkeellesi löytyy edullisempi rinnakkaisvalmiste. Tällöin lääkkeesi on mahdollista vaihtaa edullisempaan, mikäli lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa.  Teet siis itse päätöksen lääkevaihdosta.

Rinnakkaisvalmisteen nimi, ulkonäkö, maku ja lääkemuoto (esim. tabletti, kapseli) voivat vaihdella ja eroja voi olla myös apuaineissa. Tällaiset erot eivät kuitenkaan saa vaikuttaa vaihdon piirissä olevien lääkkeiden tehoon.

Mitä ovat rinnakkaisvalmiste ja alkuperäisvalmiste

Alkuperäisvalmiste tarkoittaa lääkeaineen kehittäjän markkinoille tuomaa lääkevalmistetta.

Rinnakkaisvalmiste eli geneerinen valmiste tarkoittaa lääkettä, joka sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäisvalmiste. Rinnakkaisvalmisteen apuaineissa ja valmisteen tekotavassa voi olla eroja alkuperäisvalmisteeseen verrattuna. Lääkkeen biologinen samanarvoisuus on kuitenkin osoitettu.

Rinnakkaistuontivalmiste on alkuperäisvalmiste, jonka rinnakkaismaahantuoja tuo maahan ilman alkuperäisvalmistajan lisenssiä. Rinnakkaislääkkeillä tarkoitetaan sekä rinnakkaisvalmistetta että rinnakkaistuontivalmistetta.

Kelan lääkekorvaukset

Kela myöntää korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon. Korvauksen saat sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa. Alkuomavastuu koskee vain aikuisia ja sitä sovelletaan vasta sen vuoden alusta, jolloin asiakas täyttää 19 vuotta.

Lääkkeiden korvausluokat

Korvauksen määrä riippuu siitä, mihin korvausluokkaan valmiste kuuluu. Korvausluokkia on kolme:

  • peruskorvaus 40 %
  • alempi erityiskorvaus 65 %
  • ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat kuitenkin omavastuuta 4,50 euroa/lääke/ostokerta.

Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta. Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, et saa korvausta mahdollisesta viitehinnan ylittävästä osuudesta.

Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Itse maksamasi osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta.

Vuonna 2023 vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.